06-57559978

info@alpacahoevededrieprovincien.nl

Alpaca weetjes

De Alpaca komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika.

Ze komen met name uit de landen die grenzen aan het Andesgebergte, zoals Peru, Bolivia en Chili.

Alpacahoeve De Drie Provincien High tea reserveren

Er bestaan 2 types alpaca’s:

  • Huacaya
  • Suri

De Huacaya herkent u aan zijn kortere en dichtere wol. Daarentegen heeft de Suri lange glanzende zeer zachte wol, waarvan de draden lijken op zogenaamde dreadlocks.

Een mannetjes alpaca wordt Macho genoemd.  Een vrouwtje noemen ze een Hembra en een veulen een Cria.

De alpaca is een kuddedier en dienen daarom met minimaal 2 bij elkaar gehouden worden. Anders kan het dier dood gaan van de stress.

Een alpaca kan gemiddeld tussen de 18 en 25 jaar worden.

Dekking

Een Hembra heeft geen cyclus. Haar eisprong komt vrij tijdens de dekking door het geluid van de hengst. Alpaca’s paren terwijl de Hemra zit.

Het vrouwtje kan worden gedekt vanaf 18 maanden oud of als zij ongeveer 45 kilo weegt. Een Macho is geslachtsrijp vanaf twee jaar. Alpaca’s zijn geïnduceerde ovulators, dat wil zeggen dat zij geen vruchtbaarheidscyclus kennen zoals bijvoorbeeld paarden of mensen. Een Hembra ovuleert wanneer zij gedekt wordt. Er is dan ook geen apart bronst seizoen. De draagtijd is gemiddeld 11,5 maanden.

Veulens (Cria’s) wegen tussen de 5 en 9 kg en worden meestal tussen 08.00 en 14.00 uur geboren. Vaak op een zonnige dag, aangezien alpaca’s hun tong niet ver kunnen uitsteken om hun jong droog te likken en het veulen daarom op de zon is aangewezen om te drogen.

Overwinteren

Buiten kunnen alpaca’s prima overwinteren, maar ze moeten wel de mogelijkheid hebben ergens te kunnen schuilen tegen de wind en de regen. Alpaca’s hebben een vaste poep plek.  Op deze manier blijft het grootste deel van de wei schoon en kunnen ze bijna overal het gras eten, maar het is ook handig voor ons. Wij kunnen nu heel eenvoudig de wei schoonhouden.

Rangorde

Binnen de kudde is er een rangorde. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting bij de voerbak wie het beste plekje heeft. Om dat kenbaar te maken spugen ze naar elkaar. Want net als een lama kan een Alpaca flink spugen. Dit doen ze voornamelijk naar elkaar om op die manier de rangorde te bepalen of hun “ongenoegen” te uiten naar mede kuddegenoten.

En ja, soms sta je er wel eens tussen en krijg je de volle laag.

Alpacahoeve De Drie Provincien High tea reserveren

Wat eten ze

Het liefst eten de alpaca’s vers (niet te lang) gras. In het voorjaar en in de zomer genieten ze dan ook volop van vers gras in de weide. Maar in de herfst en wintermaanden groeit er niet of nauwelijks gras. Daarom krijgen ze dan ook hooi, vitamine brokken en bietenpulp.

Welke geluiden maken ze

Alpaca’s blaten niet en doen ook niet aan boe-geroep. Toch zijn ze ook niet helemaal stil. De voornamelijkste communicatie is hummen. Klinkt heel lief en je hoort niets anders dan hmmm, hmmm, hmmm. Toch beschikken ze ook over een ander geluid. Dat gebruiken ze als er gevaar dreigt. Dat kan zijn dat er een kat voorbij loopt of een vos waardoor ze alarm slaan. Het klinkt als een hoog en schel gehinnik. Als dat geluid klinkt zijn alle dieren in de kudde direct alert en gaan ze vaak bij elkaar staan. Het resultaat van dit geluid is dat de kat, vos of welk ander ‘gevaar’ voorbij kwam, vaak snel vertrokken is.

Alpacahoeve De Drie Provincien High tea reserveren

De wol van de alpaca

De dieren moeten éénmaal per jaar geschoren worden.  Dit is ook beter om stress door hitte te voorkomen.

Een alpacavacht van een jaar kan 2 tot 5 kilo wegen.

Alpacawol komt voor in 22 verschillende natuurtinten.

De kwaliteit van alpacawol is vergelijkbaar met kasjmier of mohair.

Kleding van alpacawol werkt zowel waterafstotend als thermoregulerend. Mensen met een wol-allergie hebben bij alpacawol meestal geen klachten.

Wij sturen jaarlijks wolmonsters op naar een laboratorium en binnen afzienbare tijd krijg je dan een uitgebreid verslag thuisgestuurd met daarin veel informatie wat betreft de wolkwaliteit van je kudde.